Orthomoleculaire voeding & Ayurveda

Orthomoleculaire voeding & Ayurveda

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich specifiek op het behandelen met behulp van voeding en voedingssupplementen. Het gaat daarbij vooral om het optimaliseren van de lichaamsfuncties.

Een orthomoleculair voedingsadvies kan bestaan uit:
* het weglaten van voedingsstoffen die een negatieve invloed hebben,
* het toevoegen van voedingsstoffen die optimaliserend werken,
* het toevoegen van supplementen die optimaliserend werken.

De hoeveelheden in supplementen (o.a. vitamines & mineralen) die een orthomoleculaire voedingstherapeut voorschrijft zijn vaak aanzienlijk hoger dan de in het algemeen geldende normen. Vindt men vanuit de klassieke voedingsleer bijvoorbeeld 60 mg vitamine C voldoende, orthomoleculair is de therapeutische aanbeveling al gauw een gram per dag.

Ik gebruik bij mijn adviezen elementen uit de Ayurveda. Deze zeer oude Indiase levensfilosofie richt zich op het evenwicht van lichaam, geest en ziel en kun je zien als een totaalbenadering van de onevenwichtigheid (ziekte).  De constitutie van ieder mens is gebaseerd op drie dosha’s (energieën):
- vata
- pitta
- kapha

Tijdens het eerste consult brengen we aan de hand van een vragenlijst de balans tussen de drie dosha’s in kaart. Deze balans speelt een belangrijke rol in de voedingsadviezen voor de komende periode (A).
Daarnaast bekijk ik uw bloedgroepconstitutie en eventueel uw bloedwaarden (B).
Voorafgaande aan het eerste consult vult u een vragenlijst in met onder andere vragen over uw eetgewoonten. Deze bespreken we bij aanvang (C).

Het uiteindelijke advies is gebaseerd op (A), (B) en (C).

grapes-690230_1920
bread-821503_1920
avocado-2115922_1920