Reiki

Wat is Reiki?

Reiki is een oude Japanse geneeswijze, gebaseerd op handoplegging. De betekenis van het woord is ‘Kracht van de Zon’, Rei = zon en Ki = kracht. Het is de levensenergie die via handen wordt doorgegeven. De behandelaar is het doorgeefkanaal van deze universele energie .

Er zijn diverse reiki-methoden. Reiki Praktijk Sirius behandelt volgens de methode ‘Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho’, dat betekent: De Usui behandelmethode ter verbetering van lichaam en geest. Deze methode is genoemd naar de grondlegger Mikao Usui (1865 – 1926).

Reiki is een eenvoudig en liefdevol pad naar heling en bewustzijn. Het werkt op alle vier de niveaus van ons lichaam: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Mikao-Usui
Play Video
Hierboven vindt u een film over reiki, op een revalidatie afdeling in een Berlijns ziekenhuis.

Wat doet Reiki?

Ons lichaam heeft een geweldig zelfregulerend genezend vermogen. Door allerlei factoren kan dat vermogen gehinderd worden en kunnen er in het lichaam blokkades optreden. Je bent dan uit balans en
kwetsbaarder voor bijvoorbeeld ziekten.

De energie die door reiki wordt doorgegeven activeert het genezend systeem, het wordt als het ware wakker geroepen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet om de opgelopen verstoringen weg te nemen. Dit vindt plaats op alle vier de niveaus van ons lichaam.

Terwijl reiki dat genezend vermogen activeert en energiebanen weer in beweging brengt, ervaren we ontspanning en rust. Stap voor stap brengt het je weer dichter bij jezelf. Reiki is inzetbaar bij elke verstoring en ziekte en kan naast elke andere vorm van behandeling worden toegepast.

Een reikibehandeling, hoe ziet dat eruit?

Er zijn twee soorten reikibehandelingen die u kunt ondergaan:
* volledige behandeling (duur: 60-90 minuten)
* verkorte stoelbehandeling (duur: ± 30 minuten)
Voor beide geldt dat de eerste behandeling voorafgegaan wordt door een intakegesprek. De duur van die  behandeling is daardoor ongeveer een half uur langer.

Bij de volledige behandeling ligt u op een comfortabele behandeltafel. Draag bij voorkeur gemakkelijk zittende kleding. Bij de eerste behandeling scan ik het lichaam door mijn rechterhand dicht boven u te bewegen, van hoofd naar voeten en van links naar rechts, zowel aan de voorzijde als achterzijde. Ik raak u daarbij niet aan. Tijdens het scannen voel ik waar eventuele blokkades zitten en daar pas ik de behandeling op aan. Bij meerdere behandelingen, of grotere tussenposen, zal ik scannen regelmatig herhalen.

Na het scannen begint de reikibehandeling, het doorgeven van energie. Ik leg daarbij mijn beide handen op diverse plekken van uw lichaam en raak u daarbij zachtjes aan. Deze plekken zijn posities op de belangrijkste energiecentra van het lichaam. Na een aantal minuten wissel ik van positie, waarbij ik eerst de voorzijde van het lichaam behandel en daarna de achterzijde. Per positie kunt u verschillende ervaringen hebben. Meestal voelt het warm, soms koud of voelt u pulserende tintelingen.

Aan het einde van de behandeling kan ik desgewenst afsluiten met een korte doorbloedingsmassage, de Ketsueki Kokan Ho. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen. Tot slot praten we na met een heerlijk glas water. Zachte achtergrondmuziek en aromatherapie, op basis van een speciale olie, dragen bij aan een ontspannen sfeer tijdens de gehele behandeling.

De verkorte stoelbehandeling is zittend. Ook hierbij leg ik mijn handen op speciale posities, nu aan voor- en achterzijde tegelijk. Ik sta en zit aan een van uw zijkanten. Voor mensen die moeilijk kunnen liggen is het een heerlijke uitkomst.

Over het algemeen wordt een reikibehandeling als zeer prettig ervaren, tot vaak lange tijd daarna. Mensen spreken van rustgevend, tijdloos, ontspannend, ze vallen soms in slaap, maar ook momenten van helderheid en betere focus. Het kan ook voorkomen dat een blokkade tijdelijk wat voelbaarder wordt. Dit kunt u vergelijken met de effecten die ook bij andere natuurgeneeswijzen kunnen optreden, denk aan de homeopathie.

Reiki biedt ondersteuning naast de reguliere zorg en is geen vervanging hiervan.

Play Video
Wat reiki voor kankerpatiënten kan betekenen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.